“Ovo je nasilje nad detetom”…Drama i borba za dete se nije završila…

Dakle,nakon jučerašnje odluke suda da dete Severina Kojić pripaden njenom bivšem suprugu Milanu Popoviću, oglasile su se žene iz udruženja “Spasi me”.

U grupi na Fejsbuku “Spasi me” osvanulo je saopštenje glumice Jelene Veljače i njene ekipe, koji zbog čitavog slučaja smatraju Severinu žrtvom institucijskog nasilja.

– Kao žene, majke, građanke i inicijative “spasime”, smatramo da je radikalno odvajanje deteta od primarnog staratelja s kojim je proveo većinu života trauma i emocionalno nasilje nad detetom. Opravdanje za takav postupak može se verujemo naći samo u zlostavljanju deteta od strane tog istog staratelja. Mi dakako ne znamo šta se događalo u šest godina procesa ni šta stoji u presudi te s pravne strane ne možemo dati komentar. Ali odvajanje deteta od majke koje je sedam godina živo, zdravo i srećno je krajnja mera koja je opravdana samo u slučaju zlostavljanja – stoji u saopštenju.

– U konkretnom slučaju svedočimo zdravom, srećnom i prekrasnom dečaku koji je ceo svoj život proveo živeći s majkom i uz majku, stoga, ne ulazeći u postupak u toku, smatramo da odvajanje deteta od majke s kojom je živelo ceo život nije i ne može biti u najboljem interesu deteta te mora biti zadnja mera u zaštiti interesa prava deteta, što se verujemo događa kod najtežih slučajeva zanemarivanja i zlostavljanja dece. Ako to nije slučaj, radi se o nečemu o čemu žrtve u grupi “spasi me” svedoče svakodnevno, stoga razumemo da se žrtve institucionalnog nasilja mogu poistovetiti sa Severinom Kojić kao simbolom. I dalje se borimo za prava svih žrtava nasilja – zaključile su.

Ovu grupu je pokrenula glumca Jelena Veljača.